Учени алармираха за масово измиране на коралите заради повишаването на температурите в Южнокитайско море, където 40% от коралите в атола Донша са вече мъртви. Това е най-масовото измиране на корали за последните 40 години.

Ен Коен от океанографския институт в Масачузетс, САЩ, разказва, че високата температура във водата през 2015/16 година е довела до разрушаването на много системи от рифове по целия свят, в това число и в Донша. Обезцветяването на коралите и последващата им смърт е рекордно и за известния Голям бариерен риф в Австралия през 2016 година.

Бариерният риф привлича голямо внимание към себе си, но и другите коралови рифове по света са силно пострадали. През 2015-2016 година Ел Ниньо се оказа пагубен за рифовите системи в другите части на света, включително и в централната част на Тихия океан, където се намират едни от най-добре запазените коралови рифове. Сега наблюдаваме разрушителното обезцветяване на коралите и в тази област“, казва д-р Коен.
Миналата седмица учените публикуваха резултатите от наблюденията на масовата гибел на коралите в Големия бариерен риф през 1998, 2002 и 2016. Те са стигнали до извода, че единственият път за съхраняване на кораловите рифове по света е вземане на решителни мерки за борба с глобалното затопляне.
Атолът Донша е разположен в Южнокитайско море между Китай и Филипините и изобилства с морски живот, като се смята за един от най-важните коралови рифове. Изследователите са заявили, че наблюдаваното повишение на водата с 2 градуса по Целзий едва ли може да навреди много на кораловите рифове в региона. Но когато температура се повиши с 6 градуса, това би довело до гибелта на около 40% от коралите в продължение на 6 седмици.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Тръмп отново погледна към Луната и Марс

0 | 13.12.2017