В света на науката съществуват множество „факти“, в които повечето хора вярват още от детските си години. Те всъщност не са съвсем точни и верни, а причината да ги смятаме за истина се крият в това, че понякога самата наука „греши“ или по-скоро провъзгласява дадено нещо за „най-най“, а след това се оказва, че имаме „нов победител“.

Следващите няколко факта са от различни области на науката и географията, като общият признак, който ги обединява е това, че много от нас ги смятат за общоизвестно признати. Но всъщност те или вече са остарели и някой нов „рекордьор“ е поел палмата на първенството, или просто са плод на човешката фантазия и суеверие.

 

Мит: Най-високата планина на Земята са Хималаите, а най-високият връх е Еверест
 

Факт: Измерено спрямо морското равнище това е така. Но технически погледнато най-високата позната планина на Земята и съответно нейният връх се намират в Хаваите. Името и е Мауна-Кеа, а височината до върха и е 10 203 метра (срещу 8848 метра за Еверест). Само че по-голямата част на тази планина е скрита под водата и това е причината в учебниците като първенец да е посочен Еверест.

А знаете ли, коя е най-високата планина в Слънчевата система? Да, тя не се намира на Земята, ами на Марс и се нарича Олимп Монс (Olympus Mons на латински). Този огромен отдавна изгаснал вулкан е висок цели 27 километра, а на широчина достига 550 км. Наистина гигантска планина. 

Мауна Кеа, Хавай

 

Мит: Великата китайска стена е единственият създаден от човека обект, видим от Космоса

Факт: Границите на земната атмосфера (екзосферата) са на цели 10 000 километра от повърхността. Но дори от официалната височина на която трябва да се издигнете за да получите „астронавтски криле“ – 81 километра, това грандиозно човешко творение не се вижда. Причината – то е широко само 6 метра.

 

Мит: Най-голямата пустиня на земята е Сахара

Факт: Дефиницията за „пустиня“ е обширно пространство без почти никаква растителност и живот. Затова всъщност най-голямата пустиня на планетата ни се явява Антарктика. Нейната площ е почти 870 000 квадратни километра, а растителност в някои от нейните райони не е налична през последните 2 милиона години.

 

Мит: Знаменитата кула с часовника в Лондон се нарича Биг Бен

Факт: Самата кула се нарича всъщност „Кулата на Св. Стефан“ (St. Stephen’s Tower), а огромната камбана в нея – Биг Бен. Но с течение на времето хората свикнали със звука и, така че постепенно същото име започнало да се използва за часовника и кулата. Интересен факт е, че часовниковата кула е построена едва през 1858 година, а не е толкова старинна за колкото повечето хора я смятат. На всичко отгоре през 2012 година кулата е преименувана на Elizabeth’s Tower – на името на кралица Елизабет Втора и нейният 60-годишен юбилей на управление.

 

 

Мит: Облаците нямат тегло

Факт: Как мислите, възможно ли е да нямат? Нали все пак са съставени от водни капчици? Дефиницията за облак е „видима маса от кондензирани водни капки или ледени кристали“. На нашата планета облаците се образуват от водни пари, като на газовите гиганти могат да бъдат и от други вещества. Но определено те винаги имат маса, която понякога е доста сериозна – до неколкостотин тона.

 

Мит: Мълниите никога не удрят два пъти на едно и също място

Факт: Няма такова нещо. Вероятно този мит е възникнал просто защото тези явления са сравнително редки и не всеки ден мълнии падат в градината ви. Но високите конструкции, като небостъргачите често са удряни от мълнии и затова имат сериозни съоръжения за отвеждане на атмосферното статично електричество.

Мачтата на прословутият Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк е удряна от мълнии средно около 25 пъти в годината.

 

Мит: Най-високият водопад в света е Анхел (Ангел) във Венецуела

Факт: Красивият Salto Angel е най-високият водопад (979 м.), но… на сушата.

Всъщност най-високият водопад на планетата е подводен и се намира на дъното на Датския пролив между Гренландия и Исландия. И дори няма име! Висок е цели 3505 метра. И да, колкото и да ви е странно в океаните съществуват водопади, реки и езера, но да се фотографират и наблюдават е доста трудно. Ето снимка на подводна река от руски фотограф.

 

Мит: Водата провежда електричество

Факт: Токът протича във водна среда, но не заради водата, а заради разтворените в нея минерали. Дестилираната вода не провежда електричеството!

 

Мит: Диамантите са неразрушими

Факт: Тези скъпоценни камъни са рекордно твърди, така е. Но в същото време са много трошливи и неустойчиви на удари. Затова дори лек удар с чукче върху голям диамант за милиони долари, може за миг да го направи на далеч по-евтини парченца.

 

 

Мит: Всички дървета се снабдяват с вода благодарение на кореновата си система

Факт: В африканската пустиня Намибия растат уникалното растение Велвичия. Интересното при него е, че то добива влага чрез листата си и доставя вода към корените, които са заровени в сухата почва.

 

 

Мит: Най-дъждовната страна в света е Великобритания

Факт: Може времето на Острова да не ви е по вкуса, но всъщност там далеч не е най-влажното и дъждовно място. В Лондон ежегодно падат около 500 мм валежи. По същия показател в Рим за година падат 760 мм, в Милано – 1000 мм., а в Генуа – 1100. Но в Италия дъждовете падат предимно през есента и зимата, докато във Великобритания те падат по малко през цялата година.

 

Мит: Най-дългата река на света е Нил

Факт: Най-дългата река на Земята всъщност е Амазонка, която е по-дълга от Нил с цели 400 километра. Дължината и е 7100 километра.

 

Мит: Най-соленото езеро на Земята е Мъртво Море

Факт: За туристите вероятно това е така, но истината е, че най-соленото езеро на планетата се намира в сухите долини на Антарктика и се нарича Дон Жуан. Водата в него е толкова солена, че не замръзва дори при -50 градуса по Целзий.

 

 

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от HiEnd

Черна дупка с чудовищни размери остава мистерия за учените

8 | 07.12.2017