Бизнес средата в България става все по-динамична, отчита Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, по време на традиционната ASBIS академия, където дистрибуторът събира свои ключови партньори. 385 000 са вече регистрираните компании, от които 15 000 са водещи. На тях се падат 81 процента от приходите и 50 процента от персонала, 40 процента от ИКТ разходите в България. 107 процента е ръстът на броя на софтуерните компании в България за последните 5 години. Наблюдаваме 67 процента ръст на работните места за последните 5 години; 59 компании от индустрията имат над 100 служители, а 16 от тях - над 250.

Новите водещи тенденции в икономиката днес са мобилност, социални мрежи, молове и екзотични дестинации.

Онлайн активността на българите не е достатъчно висока спрямо средните стойности за Европейския съюз, но се покачва и обхваща все повече дейности, добави г-н Стойчев. 64 процента от домакинствата у нас са с достъп до интернет, което ни нарежда едва на 28-о място в ЕС. Там средната стойност е 85 процента. 1.3 млн. българи ползват интернет през лаптоп или таблет, 900 000 правят това през смартфон. 1.2 млн. жители са направили поръчка през интернет през годината, а 1.4 млн. са ползвали е-управление услуги.

Митко Топалов, генерален мениджър Асбис България открива АСБИС Академия 2017

Най-търсените в момента продукти на ИТ пазара у нас попадат в шест категории: преносими компютри, таблети и смартфони, сървъри и десктоп системи, дискове, дискови масиви и мрежово оборудване.

Специално при смартфоните за 2016 г. се отчита едноцифрен ръст в обема, който е най-нисък за последните три години. В същото време обаче продажбите на дребно вървят успешно към половин милиард годишно.

За пета поредна година търсенето на мрежово оборудване продължава да се увеличава, макар и с едноцифрен ръст.

За настоящата година дилърите предвиждат най-голям ръст в сферата на софтуера за сигурност. Други области с увеличение на продажбите са лаптопи и таблети, както и мрежов хардуер. Очакванията са, че за 2017 г. е-търговията с ИКТ стоки ще достигне 15 процента от общите продажби – 30 на сто за столицата и 9 процента за останалата част от страната. 

Интересна е и позицията на ИТ индустрията спрямо останалите у нас. Според CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. тя заема първо място по износ на услуги, на второ по продадени услуги (след транспортната), трета е по обем изплатени възнаграждения (след търговията и производството) и на седмо място по оперативен приход. Очакванията са, че до две години ще влезе в топ пет.

АСБИС Академия 2017 е ежегоден семинар за партньорите на компанията, който тази година се проведе в Банско. Представители на DELL, Microsoft, Intel, Kingston, WD, AMD, Asrock, HGST, Canyon, Logitech и Seagate представиха най-новите продукти и технологии, както и плановете на брандовете за следващата година.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от Tech

Маратонките от графен са нещо, което ще може да си купите още догодина

73 | Преди 12 ч.