Google и НТС обявиха споразумение, чиято цел е интернет гигантът да подсили своите хардуерни проекти с помощта на ключови ресурси на тайванската компания.

Сделката на стойност 1.1 милиарда долара в кеш ще доведе до това Google да вземе лицензи за различна интелектуална собственост на НТС, както и да ползва практически целия екип зад Pixel смартфоните.

Този ход е част от новата хардуерна стратегия на Google, като гигантът ще се опита да поправи грешките, допуснати при закупуването на мобилния бизнес на Motorola преди време. Тогава за него бяха платени 12.5 милиарда долара, а по-малко от три години след това Lenovo го закупи за едва 2.9 милиарда долара.

По този начин Google получава инженерен екип, който е добре запознат със семейството на марката Pixel, има опит и доказано присъствие - всичко това само за част от цената, платена от гиганта при предишната подобна сделка.

За сделката се заговори преди няколко дни и вчера акциите на НТС спряха временно да се търгуват в очакване на официалното съобщение. Договорката ще бъде финализирана до началото на 2018 г. НТС бе логичният избор за Google, тъй като двете компании си партнират от много години и именно НТС изработи първото Nexus устройство през 2010 г.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от Tech

Фатално: автономна кола на Uber уби пешеходка

3 | Преди 13 ч.