Ако сте фен на Дж. Р. Р. Толкин, името Palantir сигурно ви е познато – така се нарича всевиждащият камък, тъмната сфера, използвана от Саруман, за да прозре както в мрака, така и в ослепителната светлина. Самата дума palantir означава „този, който вижда отдалеч“.

Palantir е обаче и друго – организацията, съзадена през 2004 година от милиардера и съосновател на PayPal – Питър Тиел, съвместно с Нейтън Гетингс, Джо Лонсдейл, Стивън Коен и Алекс Карп. Palantir е компания, чиято основна цел е да използва Big Data по начин, по който никой друг досега не се е осмелявал. За да разберете по-ясно за какво става дума, можете да си припомните известния филм от 2002 година „Специален доклад“ (Minority Report), в който Том Круз играе ролята на полицай в свят, в който престъпленията биват предсказвани, преди да са се случили, а престъпникът - арестуван преди да е успял да извърши деянието.  

Подобна е работата, която извършва Palantir, подкрепеният от ЦРУ стартъп, който в същността си е система, използваща биометрични данни от ново поколение, аналитични инструменти и непробиваеми от радиовълни, интернет и телефонни сигнали защитни стени. Съхранението на данни е подкрепено от блокчейн технология: те не могат да бъдат достъпени от обикновена хакерска атака, дори тя да е много изкусна. Изискват се специални дигитални кодове, за да се превъзмогне защитната стена, като кодовете се намират при дузини независими страни – самоличността им е защитена отново от блокчейн технология.

Palantir е мощна организация, но съществуването й остава скрито за мнозина. Компанията няма дори офис – има си SCIF (Sensitive Compartmented Information Facility), сграда, където е съградена мрежата от данни, които се пазят от публичност, защото могат да се ползват само и единствено от защитниците на закона и от военните.

С какво се занимава Palantir днес?

Системата е организирана около това да наблюдава всичко, което се случва и което извършват хората, след което да предвижда какво ще се случи... и да го предотвратява. И ако ви звучи прекалено невероятно, за да е истина, трябва да знаете, че от 2013 насам сред клиентите, използващи услугите на Palantir в Америка, са ЦРУ, ФБР, НСА, Центърът за контрол над заболяванията, морските пехотинци, военновъздушните сили, Отрядът за специални операции, West Point и данъчната служба в САЩ (IRS).

Palantir следи всичко – от потенциални терористични атаки до потенциални измами от корпоративни магнати като Бърни Мадоф, който влезе в затвора след разследване на неговото участие в Схема на Понци – разследване, в което са взети за доказателство 20 терабайта данни, предоставени от Palantir. Системата следи и предсказва и потенциални трафиканти на хора, а също и проследява модели в поставянето на бомби и задействането им дистанционно, така че да може да започне да предсказва и предотвратява това.

Анализ, който спасява животи

За военните сили на САЩ, които са пръснати в различни краища на света, Palantir им дава възможност да проверяват дали в зоната, в която се намират, има опасни терористи или престъпници, които могат да им навредят. В системата може да се качват ДНК проби от далечни локации и да се съпоставят с данни, събирани години наред – от пръстови отпечатъци до ДНК разпознаване. Резултатите от проверката се дават веднага и агентите, които се съмняват в даден субект, могат навреме да разберат дали подозренията им са верни – преди той да е успял да избяга в друга зона.

Чрез изключително прецизното извличане на данни (data mining) Palantir буквално предсказва бъдещето, съчетавайки огромна база данни с най-добрите аналитични инструменти, познати на човечеството. Системата се ползва от американското правителство не само като машина за глобално наблюдение и успешен съюзник - анализатор при военни действия, но и като устройство, което надхитрява измамници  в банки, хедж фондове и финансови услуги. Да, можем да приемем, че това е едно дигитално око, което вижда всичко и алюзията с „Властелинът на пръстените“ от името му изобщо не е случайна.

Полиция на бъдещето

За ежедневните нужди в големи градове като Чикаго и Лос Анджелис Palantir се използва за предвиждане на престъпления, преди те да са се случили, точно както е във филма „Специален доклад“. Не можем обаче да не се сетим за финала на филма, когато се оказва, че данните там са манипулирани „за благото на хората“ и някои хора са натопени за това, че ще станат престъпници, при условие че те няма да направят нищо лошо. От тази гледна точка моралността на предсказващите престъпления софтуери може да се приеме за съмнителна.

Все пак не се намираме във филм и Palantir работи напълно реално, поставяйки предсказването на престъпления в позицията на нещо, което се ползва непрекъснато и вече дори не изглежда толкова странно. Полицейската служба в Лос Анджелис използва системата, за да „повиши ситуационната осъзнатост и да отговаря на нуждите на обществото в реално време“. Как работи всичко това? Ето тук се намесва Big Data – алгоритми анализират данни като местоположение, дата и време на денонощието на предишни, вече извършени престъпления. Въпросните алгоритми създават карта на потенциални „горещи точки“ , където ще се извърши престъпление отново, и така полицейските патрули могат да отидат там. Неведнъж се е случвало и наистина да предотвратят престъпление просто защото са били на мястото тогава, когато то е щяло да се случи.

Създаване на излишно напрежение

Технологията, която Palantir използва, за да насочва полицейските патрули към определени зони в Лос Анджелис, да речем, несъмнено е прецизна; тя обаче изглежда съмнителна за определени групи хора. Оказва се, че в кварталите с повече тъмнокожи граждани Palantir задава най-често нуждата от полицейско присъствие. Затова много специалисти спорят, че системи като тази създават повишена чувствителност и култура на подозрение и страх спрямо области, където и без друго напрежението е по-голямо.

Организации по човешките права спорят, че към момента в американските градове се случват прекалено много престрелки, след които жертва остават чернокожи граждани; осланянето на алгоритъм, който казва, че кварталите, където живеят те, са най-опасни и трябва да се патрулира денонощно, може да доведе до още подобни инциденти. А самите полицаи, посещаващи квартали и домове, където и без друго има неприятни случки и проверяващи хора, които просто вървят по улицата, може да създаде пререкания, съпротива и да доведе до неприятни съприкосновения, дори арести. Ана Муниц, която е активист, работещ с младежи в Ингълуд, казва, че „понякога границите между военните и полицейските сили се размиват – военните трябва да ни защитават от външни врагове, но това не е мисията на полицията. Днес обаче полицията започва да гледа на гражданите, които трябва да защитава, като на външна заплаха“.

Арест заради... данни

Palantir е система, която едновременно защитава и плаши – а според мнозина e просто нов начин за подхранване на стари предразсъдъци. Критиците на този тип анализи казват, че в мига, в който полицай отиде на дадено място настроен, че там ще бъде извършено престъпление, именно тази настройка може да стане причина да пострада невинен човек, който просто върви по улицата. Алгоритмите дават представа за това, къде ще се извърши престъпление, но не го гарантират – но ако това не се разбере докрай от полицията, то може да доведе до проблеми и погрешни стъпки. Възможно е дори някой да бъде арестуван само по подозрение, а не заради реални негови действия и именно това кара част от американското общество да се противи на системата.
Към момента обаче Palantir продължава да се използва и компанията продължава да бъде толкова мощна в света, в който живеем, колкото са мощни и Google, Facebook, Microsoft и Apple. За разлика от тях обаче повечето, което Palantir знае и което споделя само с отбрани клиенти, остава под радара.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Черна дупка с чудовищни размери остава мистерия за учените

8 | 07.12.2017