Стартъп компанията Neurable представи първия си продукт – игра за виртуална реалност, която потребителите могат да контролират само с мисъл. Тази игра е поредният пример от бързоразвиващата се област на т.нар. BCI или мозъчно-компютърни интерфейси. В колаборация с компанията Estudiofuture в Испания Neurable елиминират контролерите и движенията на ръцете. За тяхната първа игра Аwakening те не са необходими – а управлението й се доближава много до това, което бихме нарекли телекинеза.

Майкъл Томпсън, вицепрезидента на Neurable, обяви премиерата на играта миналата седмица, а в по-широк план за VR тя ще се разпространи през 2018. Сюжетът е подобен на сериала на Netflix Stranger Things: играещият е дете, пленено в правителствена научна лаборатория, където чрез телекинеза трябва да извършва определени експерименти. Той трябва да намери начин да избяга от лабораторията, да победи пазачите и да се освободи.

Компанията е разработила устройство, с което да модифицира хедсета HTC Vive – сега там има количество електроди, позиционирани на специфични места на главата, които улавят мозъчните сигнали. Малките електрически промени в мозъка са обвързани с движения, сензорни изживявания и мисли и именно тях улавя устройството. Технологията за Neurable, разбира се, е много интересна за геймърите, но има и много сериозен страничен потенциал. BCI се изследват от години с цел разширяване на прилагането им. Технологията би могла да се модифицира и така, че да е в помощ на парализирани хора или на такива, които не могат да комуникират.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от Play

Това специално Gran Turismo Sport издание включва истинска кола

7 | 18.10.2017