Какво ще кажете за електроцентрала, която не генерира въглеродни емисии в атмосферата? Страхотно, нали? Е днес имаме първата такава! Или нещо много близко то това.

Climeworks и Reykjavik Energy построиха първата електроцентрала, която произвежда "отрицателни емисии CO2" – т.е. тя премахва повече въглероден диоксид, отколкото изпуска. Геотермалната станция в Хелшейди, Исландия, работи с помощта на филтри на Climeworks и изсмуква CO2 чрез собствена топлина от растенията. След това тези емисии се свързват с вода и се изпращат в подземия, където се минерализират в безвредни карбонати.

Това е точно като естествено образуващите се въглеродни утайки, съдържащи CO2, останал затворен в продължение на милиони години, ако не и милиарди.

Но както винаги има уловка. Улавящата CO2 растителна система на Хелшейди е все още един експеримент и тя не може да се приложи при големи електроцентрали, където изпускането на CO2 е в огромни размери.

В момента в много електроцентрали по света се използва само технология за улавяне на вредни газове, особено в Китай, която има огромен проблем със смога. Когато ефикасността и цената на гореспоменатата система за улавяне на CO2 достигне разумни стойности, може би ще я видим в повече електроцентрали по света.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Университетски асистент в Джорджия се оказа... робот

0 | Преди 19 ч.