Toyota прекрати партньорството си с Tesla и засили самостоятелните си усилия за разработката на електрически автомобили.

През 2010 г. двете компании се споразумяха за сериозно сътрудничество и японският гигант дори плати 50 милиона долара за 3.15 процента от акциите на компанията на Илон Мъск. Две години по-късно се родиха и първите разработени джипове с електрически двигатели, от които се продадоха около 2500 бройки.

По-нататък обаче съвместните им усилия постепенно намаляха и до края на 2016 г. Toyota продаде всичките си акции. Сега японците се чувстват достатъчно уверени, че да съберат собствен екип от инженери, който да разработва електрически автомобили. Компанията е един от иноваторите в този бизнес и разработи собствена горивна клетка на име Mirai.

В горивната клетка при свързването на водород и кислород се генерира електричество, необходимо за задвижването на автомобила. Mirai не отделя вредни газове, а само вода - естествен продукт от реакцията на водород с кислород. Благодарение на хибридната технология колата може да измине над 480 километра с едно зареждане.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от Tech

Анди Рубин се върна на работа в Essential

0 | Преди 16 ч.